De Ontsluiting
De Ontsluiting
Auteur Sabrina Duyck

_edited.jpg)
Opsluiting versus ontsluiting.
​
‘Opsluiting is een straf die wordt opgelegd voor misdaden. Die straf bestaat uit vrijheidsberoving die tijdelijk of levenslang is’, lees ik op het internet. Ik was geen dader, ik pleegde geen crimineel feit en toch werd ik de gevangene. Ik geraakte eerst figuurlijk uit het leven gebannen en moreel verworpen na de brutale verkrachting en uiteindelijk -toen ik mijn voorwaardelijke invrijheidstelling wou aanvatten- werd ik letterlijk opgesloten of … gecolloqueerd.
​
En het is geweten dat een lange afzondering zonder zinvolle invulling de kans op slagen in het leven voor een gedetineerde drastisch doet afnemen. Mijn kans op levenslang werd dus steeds reëler. De duivelskring van schaamte, afkeer, pijn en verdriet had mij al zolang in zijn macht, ik was vervreemd van mezelf en mijn omgeving en de kans op ‘vrijheid’ werd bijzonder klein.
​
Ontsluiting was nodig…
Ik had geen keuze. Ik ben mama, mijn lichaam en Geest had mij al twee keer door ‘de ontsluiting’ heen geleid, een derde keer moest ook lukken. 'Ontsluiting' wordt gebruikt tijdens een bevalling, het betekent het openen van de baarmoedermond zodat de baby kan geboren worden. Ik moest opnieuw bevallen, figuurlijk deze keer. Vanuit gebrokenheid en verlangen moest ik zoeken naar manieren om opnieuw betekenis te geven aan mijn leven en mijn levensweg.
Overtuigingen herschrijven, meningen herzien, gedachten veranderen en héél veel bewustzijnswerk was nodig om mijn vrijheid te baren. Dit boek is deels het relaas van een trauma, maar bovenal een illustratie van een zoektocht naar een vrij leven. Een verhaal van bewustwording, van een gevecht met eigen demonen, van terugkerende uitdagingen en ja ook van verwachtingen die soms uitmonden in ontgoocheling. 'Psychisch’ herstellen is geen ‘quick fix’. Leren loskomen van schaamte, schuld en angst is een intens en langdurig veranderingsproces.